Rebel Leadership

View Original

"Je verplaatsen in andermans schoenen, open communiceren en je leiderschapsstijlen bewúst inzetten, dat heeft het team echt geleerd"​

Savita Nejal. Foto: Laura de Beurs-de Kooning

Savita Nejal is 42 jaar en woont met haar partner en dochter van 4 in Capelle aan de IJssel. Na haar afstuderen startte ze bij Accenture en is nooit meer weggegaan. Inmiddels werkt ze er 18 jaar en is doorgegroeid tot Senior Manager bij Accenture Technology - Data & AI. Als lid van het Data & AI Leadership team is ze sponsor van de Talent Experience. Vanuit die hoedanigheid gaf ze opdracht voor een bedrijfsprogramma bij Rebel, toegespitst op de specifieke vragen en samenstelling van een Data & AI team.

Als ik denk aan Rebel, denk ik aan groei, als een boom. Niet alleen omhoog, maar ook in de breedte, richting de zon. Omhoog staat voor mij voor het Accenture-DNA: beter, slimmer, sneller, vooruit. Wat onder de boom staat voor schaduw representeert mijn verbindende rol. Mijn man zegt weleens dat ik nog tegen een lantaarnpaal aan kan kletsen, gewoon omdat ik geïnteresseerd ben in wat voor lampje erin zit. Ik wil weten wat een ander doet tikken, denk graag mee vanuit mijn eigen ervaring en mensen vertrouwen me. Dat past bij mijn rol in het Leadership Team en als sponsor van de talent experience: daar denk ik mee in hoe wij onze werknemers kunnen helpen zich te ontwikkelen en verbeteren in de richting die zij ambiëren. Voor mij gaat het om de kansen die we onze mensen bieden, ook op Leadership niveau. Want bij groei hoort verandering en dat is iets om te omarmen: het is een teken dat je leeft. Daarom ging ik op zoek naar een goed leiderschapsprogramma voor ons team, en bij Rebel kwam alles samen wat ik zocht.

Savita Nejal. Foto: Wouter Dasselaar

Maar voordat ik Rebel Leadership opdracht gaf voor een bedrijfsprogramma op maat, schreef ik me zelf in voor het open programma: ik ben van mening dat je iets moet ondergaan om erachter te komen of het strookt met wat je voor je ziet. Toen ik de deelnemerslijst zag moest ik wel even slikken: er stonden ook andere collega’s op. Het idee om met hen persoonlijke dingen te delen vond ik best spannend. Maar de setting die Arnout en Lian Ka op de prachtige locaties creëerden nam die drempel meteen weg. Ik was volledig dáár, waardoor mijn normaal aardig drukke hoofd rustig werd.

Vertrouwen

Een van mijn belangrijkste inzichten kwam tijdens de individuele gesprekken met Lian Ka. Ik heb in mijn Surinaamse opvoeding sterk meegekregen dat verantwoordelijkheid nemen belangrijk is. Met name in onderlinge relaties heb ik de neiging om in de ‘parent role’ te schieten. Daarbij spreek ik de ander aan vanuit een autoritaire positie: ík weet wat er moet gebeuren en hoe we dat moeten doen. Maar dat is geen gelijkwaardige of rechtvaardige uitgangspositie, en botst daardoor met mijn kernwaarden. Natuurlijk moet ik als senior soms directief zijn, maar ik wil wel kunnen kiezen. Het gaf veel voldoening daar actief mee aan de slag te gaan en dat ik nu kan onderscheiden waar ik verantwoordelijk voor ben en wanneer we op gelijke hoogte staan. Door uit te gaan van gelijkwaardigheid geef je de ander vertrouwen. Dat vertrouwen wil ik mijn collega’s meegeven, om ze van daaruit te helpen met hun groei.

Het moment dat ik echt dacht: ja, dit moeten we ons team aanbieden, was tijdens een oefening met leiderschapsstijlen. Hier vraag je feedback aan je omgeving op in welke mate je bepaalde leiderschapsstijlen toepast. Tot mijn verrassing kwam uit de feedbackformulieren dat anderen een heel ander idee hadden over waarin ik me nog moest ontwikkelen dan ikzelf. Dat was een eyeopener: je weet waar je goed in bent, maar hoe zien anderen het? We vergeten weleens dat we het overgrote deel van ons volwassen leven doorbrengen met onze collega’s en gaan vaak nauwelijks een echte connectie met ze aan. Terwijl als je wat aandacht steekt in de personen om je heen, beide partijen er alleen maar beter van worden. Met het Rebel-programma wilden we daarom een groep smeden die begrip heeft voor wat de ander drijft en die elkáár vertrouwt. Een team dat verbonden is op meerdere niveaus. Daarbij hoopten we op een soort pay-it-forward-effect: wat zij nu meekrijgen, nemen ze hun hele carrière mee en geven ze door aan anderen.

Savita Nejal, Foto: Wouter Dasselaar

Bedrijfsprogramma op maat

Dus gingen we met Rebel aan tafel zitten om een bedrijfsprogramma vorm te geven met een Data&-AI-sausje. Zowel ons team, als de klanten waar we mee werken, zijn erg divers. Niet alleen in afkomst, maar ook in werkzaamheden en types – van super analytisch tot heel communicatief. Hoe zorg je dat zo’n diverse groep zich verbonden voelt? In al die diversiteit zit veel potentie, hoe reiken we de juiste gereedschappen aan om die te benutten? Met die insteek begon in februari 2022 een groep van 12 mensen aan een Rebel-programma op maat.

De groep die er nu, na het programma, staat, is een groep die echt een authentieke verbinding met elkaar heeft. Ik heb sterk het gevoel dat deze gedeelde ervaring ze begrip en respect voor elkaar heeft opgeleverd. Zo wilden we ze aanmoedigen te communiceren op een menselijk niveau en te schakelen tussen verschillende rollen – en ze helpen aanvoelen wanneer dat nodig is. Daarvoor hebben we ze af en toe uit hun comfortzone gehaald, bijvoorbeeld bij de eindpresentatie waarin we koppels hadden gevormd die – expres – niet altijd even goed op elkaar aansloten. Want je kunt niet altijd samenwerken met mensen met wie je op persoonlijk vlak klikt. Je verplaatsen in andermans schoenen, open communiceren en je leiderschapsstijlen bewúst inzetten, dat hebben ze echt geleerd tijdens het programma.

Balans

Ik zie nu dat de deelnemers meer zelfvertrouwen hebben. Ze durven risico’s te nemen, op dingen af te stappen en ‘ja’ te zeggen op kansen. Het is heel fijn dat we dat met het programma mede hebben gefaciliteerd.  We hebben dan ook in alles uitgedragen dat wij vertrouwen in ze hebben. Niet alleen door de mogelijkheid mee te doen aan dit programma, maar ook door bijvoorbeeld de clusterlead aanwezig te laten zijn bij de kick-off. Nu zien niet alleen wij ze als potentiële leiders van de toekomst, maar dragen ze dat zelf ook uit. Dat merk ik ook als ik deelnemers individueel spreek. Ze geven aan vaker bewust stil te staan bij hun keuzes en carrièremogelijkheden. Maar ook dat ze waarderen wat ze hebben en minder streng zijn voor zichzelf, ook in privézaken zoals ouderschap. Daar ben ik blij om, want ik hoopte dat de deelnemers zouden ontdekken wie ze zijn als persoon, waar ze voor staan, wat ze drijft als leider en hoe ze een relatie opbouwen met de mensen om hen heen. Een échte relatie, niet alleen een werkconnectie. Want de groei die ik voor ze wens, zit voor mij niet alleen in hun carrière, ik wil ze daarnaast helpen om privé stappen te zetten. Als jij niet lekker in je vel zit, zie je dat op je werk terug en dan houd je het niet vol. Dat heb ik zelf op de harde manier geleerd. Het gaat om balans.

Die balans zit ook in de manier waarop Arnout en Lian Ka het programma aanbieden, in de combinatie van individuele sessies, de setting, het vertrouwen dat ze geven en de focus op het eigen gedrag en de waarden van de deelnemers. Dat is zo waardevol. Groei kun je niet forceren, maar door de opdracht te geven voor een bedrijfsprogramma op maat en zo de Rebel-ervaring aan te bieden aan dit team, is wel de verandering ingezet die hoort bij groei.