Rebel Leadership

View Original

"Ik focus op rust en gevoel en laat het meer vanuit mijn hart komen. En dat heeft al bewezen effect gehad."​

Ricardo Jozen (33) is trotse vader van 2 kinderen en woont met zijn vrouw in De Meern. Via een traineeship startte hij 9 jaar geleden bij de Rabobank, waar hij inmiddels IT Lead bij het team Wonen is. In het voorjaar van 2022 volgde hij het Rebel Leadership Programma. Hieronder vertelt hij wat hem dat heeft gebracht en waarom hij anderen er graag voor wil motiveren. 

Hoe zit ik in elkaar, hoe kom ik over, wat wil ik bereiken: belangrijke vragen, waar ik tijdens mijn traineeship 9 jaar geleden al flink mee aan de slag ben geweest. Dat traject was echt een kickstart voor mijn carrière en ik leerde door de trainingen, introspectie en begeleiding veel over mezelf. Maar daarna ging de aandacht vooral uit naar strategieën en (werk)omgeving. Ik geloof dat persoonlijke ontwikkeling een continue cyclus is die je moet onderhouden dus was het tijd te verifiëren of het beeld dat ik van mezelf had nog wel klopte. Het Rebel leiderschapsprogramma zie ik dan ook als een soort verlengde van mijn traineeship. Nu kan ik er de komende 5 à 6 jaar weer tegenaan.

Na Rebel merkte ik al snel een wezenlijk verschil in hoe ik overkom en wat voor effect dat heeft. Dat vind ik fijn, want ik ben heel resultaatgericht. Met humor houd ik het luchtig en de sfeer prettig, maar doordat mijn focus ligt bij de taken kan ik best fel en aanwezig zijn. Toen ik binnenkwam bij het Rebel-programma had ik dan ook alleen vragen vanuit mezelf: hoe ben ik veranderd, welke competenties kan ik verbeteren, wat kan ik 'tweaken' en hoe zet ik wat mij uniek en sterk maakt in om een stap te maken binnen de organisatie. 

Maar al bij een van de eerste sessies kreeg ik een ander perspectief. Arnout kwam even bij mijn groepje zitten en vertelde dat hij ons intakegesprek had samengevat als ‘meer rust’. Ik had geen idee hoe hij daarbij kwam, want we hadden het tijdens de intake helemaal niet over rust gehad. Zijn uitleg daarover was dat hij me allerlei dingen hoorde benoemen, maar niet het gevoel had dat ík erbij was. Met meer rust, meer aanwezig zijn met mijn hart en gevoel, kon ik waar ik nu alleen over praatte tastbaar maken. 

See this content in the original post

Dat inzicht was echt een kantelpunt voor mij en in de vervolgsessies ging ik ermee experimenteren. Voorheen probeerde ik alles te overdenken en overzien, en kwam ik een gesprek binnen terwijl ik in mijn hoofd al stappen verder was. Daardoor was ik vaak niet bezig met de mensen met wie ik sprak. Nu probeerde ik rust in te bouwen, even stil te staan en te luisteren. Deze voor mij nieuwe invalshoek zorgde voor nuttige discussies, en ik kreeg bevestiging van de groep. De ‘verborgen versnelling’ noem ik dit: door je maximaal open te stellen geef je net dat beetje extra aan de anderen en krijg je ook veel terug waarmee je je eigen inzichten aan kan scherpen. 

Ook buiten Rebel probeerde ik het uit. Bij een middagmeeting met een groep ervaren, drukbezette managers merkte ik dat eigenlijk niemand er helemaal bij was. Daarop heb ik ze gevraagd of ze mee wilden doen aan een meditatieoefening van een paar minuten. Voor mij was dit ook helemaal nieuw, maar tot mijn verbazing ging iedereen erin mee en waren ze erna heel positief. Er kwamen mooie gesprekken op gang en de rest van de meeting verliep veel soepeler. Heel tof om mee te maken.

Ja, dacht ik al snel, meer rust werkt. Ik vind het gaaf om te zien hoeveel impact dit soort relatief kleine veranderingen kunnen hebben. Het mooie is dat het ook aansluit op wat ik beschouw als goed leiderschap: het faciliteren van de groep. Als leider wil ik enthousiasmeren, samen iets bereiken door te coachen en te confronteren als dat nodig is. Mijn taak bestaat uit het managen van IT-teams, waarbinnen altijd minstens één iemand reteslim is. Maar met zijn zessen kunnen we wellicht nog slimmer zijn door de juiste samenstelling te creëren en te zorgen dat iedereen een stapje extra wil zetten. Samen bereiken we het beste resultaat.

Deze visie op leiderschap had ik al, maar door Rebel is mijn aanpak erin veranderd: een focus op rust en gevoel in plaats van op de strategische punten en ik laat het meer vanuit mijn hart komen. En dat heeft al bewezen effect gehad. De grote uitdaging is nog niet geweest, maar ik weet nu hoe ik kan spelen met mijn leiderschapsstijlen en vind het leuk om daarmee bezig te zijn. Het geeft me ook veel bevestiging in mijn eigen kunnen. Voor die trots maakte ik eerder geen ruimte, nu wel. 

Door het inzicht dat Arnout me helemaal aan het begin van het Rebel-programma gaf, had ik direct het gevoel dat ik in goede handen was. Daardoor kon ik me er helemaal aan overgeven. De diepgaande samenstelling van het maximale van jezelf geven, een groep die helemaal openstaat en de trainer, coaches en een-op-een gesprekken vond ik uniek en op positieve manier versterkend en heb ik nooit eerder ervaren bij andere programma’s. Ik zou het zó weer doen. 

Ik straal nu meer rust uit in mijn verschijning, gedrag en woorden. Volgens mij was ik al wel benaderbaar, maar door vanuit het hart te werken is het contact een stuk intiemer geworden. Ik sta er als mezelf, niet als de versie van mezelf die nodig is voor het resultaat. Dat zorgt voor een opwaartse spiraal, want dat ik de natuurlijke Ricardo kan zijn bevordert de rust, daar komen positieve reacties op en die bevestiging werkt motiverend waardoor ik nog meer rust krijg en de connectie verder verdiept wordt.